Når et mord finder sted kommer mange ting frem i lyset. Sådan er det også i Martin Holmslykkes nye krimi. Et besøg på Gavnø er en del af mordgåden.

I arbejdet med romanen Frejas Blod kommer Martin Holmslykke vidt omkring i Norden. Som en del af researcharbejdet til historien besøgte han Gavnø Slot ved Næstved.

– Jeg kan rigtig godt lide krimier, og jeg ville gerne selv skrive en med et historisk islæt, siger han. Frejas Blod er hans første krimi.

21NBL martin gavnø

Inspirationen kommer blandt andet fra Dan Browns bøger, hvor der også blive arbejdet med konspirationsteorier.

– Frejas Blod handler om en kvindeorden af ase-troen, der har eksisteret siden vikingetiden. Den er medvirkende til, at ligestillingen i norden er så langt fremme, siger han.

Uden at ville røbe for meget, fortæller forfatteren, at bogen blandt andet handler om jagten på fire nøgler. Her kommer maleriet på Gavnø Slot ind i fortællingen.

Maleriet af Sophie Brahe hænger rigtig nok på Gavnø, men Martin Holmslykke har benyttet sig af et såkaldt forfatterteknisk greb.

Billedet hænger ikke i den offentlige del af slottet, men det har forfatteren flyttet, så bogens personer kan se det.

– En af de fire nøgler gemmer sig i maleriets ramme, siger han.

Sophie Brahe er søster til den kendte danske astronom Tycho Brahe, og hun giftede sig med Otte Thott, hvis slægt stadig bor på Gavnø.

Historien om ligestilling i norden med grene til Gavnø er forfatterens værk, men som en del af hans research har Martin Holmslykke fundet frem til at en svensk dronning arbejdede på at lave en orden, som arbejdede for kvinders ligeret.

Det er blevet til konspirationsteorien om, at stærke danske kvinder gennem tiden har trukket i trådene for kvindernes skyld.

At skrive en krimi med et historisk islæt kræver meget research. Martin Holmslykke havde grundhistorien fra begyndelsen, men lod sig inspirere af de ting han stødte på hen af vejen.

– Øverst oppe i Rundetårn er der et gitter, hvor der er fire nøgler. Den ene af dem peger i retning af Rosenborg Slot. Det er en af de ting, jeg opdagede, da jeg stod der. Det har jeg brugt i bogen, siger han.

Martin Holmslykke har altid øjne og øre åbne, og han tænker hele tiden over, hvad der kan bruges i en ny krimi.

Derudover har researcharbejdet ført ham til Trollesholm Slott i Skåne og Akershus Slot i Oslo.

På Akershus Slot fik han en særlig rundvisning af en historiker på stedet, som viste ham særlige områder, der normalt ikke er åbne for offentligheden.

– Det er jo sjovt at få lidt ekstra med.

Da han besøgte Gavnø sejlede han fra Næstved og ud til slottet. Den oplevelse har også fundet vej til bogen. Men her bruges det i en dramatisk situation, hvor personerne prøver at slippe væk fra sine forfølgere.

Forsættelsen til Frejas Blod er allerede i støbeskeen, og Martin Holmslykke har planlagt researchtur til Glasgow og Tyskland.

 

Læg en kommentar